Peilingen. Fabel of profetie?

trendRegelmatig weet een jubelende politicus ons te verklaren dat peilingen maar peilingen zijn. Ook de D66-er, hoogopgeleid en voorzichtig, laat zich liever niet uit over de mogelijke winst. Ik vraag me af of we de peilingen niet kunnen gebruiken. Laten we van de “lege” peiling een self-fulfilling prophecy maken.

Natuurlijk is voorzichtigheid een van de grote deugden van ons polderende volkje. Geen huiden verkopen voordat de beren geschoten zijn, enzo. Maar is het niet juist om ook nu vast van de daken te schreeuwen dat het zo goed gaat in de peilingen? De immer weldenkende en bescheiden houding van D66 laat wat mij betreft 2 belangrijke kansen liggen:

 1. Publiciteit; als men er goed voorstaat in de peilingen, draaien de camera’s die kant op. Pechtold heeft dat perfect door. Een jaar geleden zouden zijn boude (zeer liberale) plannen mbt ontslagrecht en pensioenleeftijd zowel in de pers als in de partij veel meer weerstand hebben opgeroepen. Maar nu hij het steuntje in de rug van de peilingen heeft, voelt hij de legitimiteit om het voetlicht te zoeken met interessante plannen. En dat voetlicht krijgt hij ook; hij staat immers op groei in de peilingen.
 2. In het kader van campagneoogpunt; D66 is al jaren voor veel mensen de tweede keus. “Een weggegooide stem” en “volgende verkiezingen misschien” zijn de meestgehoorde reacties bij een stem op een andere (grotere) partij. Als we nu uitdragen dat op D66 stemmen zín heeft en kan leiden tot een redelijk, progressief liberaal geluid (met méér dan 3 zetels…) zal dit nu al tot een accumulerend effect leiden.

Mijn conclusie: Laten we beschaafd en reëel blijven, maar nu de potentiële steun van dit pseudo-electoraat gebruiken voor wat het waard is. We kunnen onszelf en de groeiende schare Maurice de Hond-panelleden trots maken, en dat heeft Pechtold volgens mij prima begrepen.

2 thoughts on “Peilingen. Fabel of profetie?

 1. “Peilingen, fabel of profetie?” is jouw vraag. Hmmmm. Een fabel, denk ik. Of nee, wacht, profetie. Of nee, misschien een beetje van beide. Hmmm. Ik zou eventueel ook gaan voor een redelijk alternatief. Of is het tertium non datur?

 2. Hoi iedereen, 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondkijken, ben voorheen nog op dit board geweest en nu kon ik niet meer binnen geraken omdat ik mijn oud paswoord en inlognaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Is lang geleden

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldnood na het overlijden van mijn man. Ik heb een zoon van 12 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedank,

  Els Wittem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *