En dan nu jongelui: Een propere opvoeding.

jonge knapenLaat ik één ding voorop stellen: aan politici met maakbaarheidswaanbeelden heb ik een broertje dood. Al helemaal als het om fatsoen en deugden gaat. Ook opvoeden moeten mensen zelf doen of leren doen. Maar als ik toch eens een weekje mocht…

Sinds het olijke hooglerarenkoppie van Jan-Peter Balkenende op het politieke toneel is verschenen, hoeven we ons niet druk te maken over de aantallen tips die we krijgen over fatsoen en waarden. Ook de opvoeding is met de komst van de ChristenUnie gewaarborgd; bijna wekelijks kun je in de dagbladen vernemen wat we goed of fout doen met onze kinderen.
Maar bijna altijd zijn deze waarden en deugden zelf gekozen uit de politieke stokpaardjes. Dat is natuurlijk het goed recht van de maakbaarheidspolitici; als je denkt dat maatschappij van klei is, mag je ook zelf kiezen wat je met die klei doet. Maar als ik nu eens een weekje goedbedoelde CDA-tips mocht geven aan ouders…
Ik vind namelijk de mannen van tegenwoordig papzakken. Dat is ook helemaal niet erg, maar als we dan toch eisen gaan stellen aan opvoeding, waarom dan niet begonnen met het verheerlijken van buitenspelen? En van het bos in trekken met je vrienden? En kletsnat regenen omdat je toch thuis weer kunt douchen? En de Vierdaagse lopen als inwoner van Nijmegen? De Vierdaagse! Dat is nog eens een test voor echte mannen! Alhoewel…

De organisatie van de Vierdaagse heeft besloten om alle debutanten een voorbereidingsprgramma voor te leggen. Tenenkrommend. Even ter verduidelijking: de Vierdaagse is een wandelmars waarvoor je één ding moet kunnen: Lopen. Ik zal niet beweren dat het eenvoudig is om de Vierdaagse van Nijmegen te volbrengen, maar de uitdaging zit hem dus in twee zaken. Ten eerste, het volbrengen van vier maal 30, 40 of 50 kilometer, eventueel met 10 kilogram bepakking.
Ten tweede: De Elementen. Zon, regen, ijsberen, The Germans. Alles kan er gebeuren. Dat is alles. Als je dit kunt, kun je de vierdaagse lopen. Je kunt voor de eerste factor overigens trainen. Maar dat hoeft niet.
Nu is het al jaren zo dat de organisatie bij zeer grote warmte de route inkort, of bij militairen, het gewicht wegneemt. Ik ben daar faliekant tegen. Als de krant kopt: “5% succesvol tijdens vierdaagse wegens hittegolf”, vind ik dat logisch klinken. Niet zo leuk voor de rest, maar goed. De Nijmeegse Politiek stond in 2006 ook te trappelen om als eerste voor de microfoon te mogen schreeuwen toen er twee overledenen te betreuren waren: “Onderzoek!”, “Verantwoording van de wethouder!”, “Nieuw rampenplan!”. Niemand zei: “44.000 wandelaars bij 38 graden en twee hartpatienten overleven het niet? Dat noem ik statistiek .”

[youtube]http://nl.youtube.com/watch?v=gYGlXcTyGxk&feature=related[/youtube]

Natuurlijk is al het bovenstaande kort door de bocht en heeft de overheid een taak in het zo geregeld mogelijk laten verlopen van dit massale wandelevenement. En ik vond het mogen afleggen van de bepakking op de bloedhete dagen ook helemaal geen ramp. Maar een beginnerscursus Vierdaagse? Dat is doorgejanpetert.
Vaders, voed uw zonen op! En als ze niet 200 kilometer kunnen lopen, moeten ze maar naar Salou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *