De morele recessie is voorbij; het staat in de krant!

Hoe het heurtVandaag publiceert Dagblad Trouw de uitkomsten van haar vijfjaarlijkse onderzoek naar de mening van Nederlanders over de Rechtsstaat. Heerlijk. Mooi werk. Ik zie het als een periodieke uitdraai van de beschaving van ons volk. Is eigenlijk niet de allerbeste macro-politieke graadmeter het antwoord op de vraag: “Bent u voor de doodstraf?”

Natuurlijk is het gehele onderzoek van Trouw veel serieuzer te nemen. Lees het gerust, het is niet dik en je kunt ook alleen de plaatjes kijken; er lijkt ook aan de zap-generatie gedacht te zijn. Verder kun je ook verrukkelijke kengetallen lezen over dat 80% vindt dat onze kinderen niet streng genoeg worden opgevoed en zien we dat D66-ers opgewekte, progressieve liberalen zijn en dat VVD-stemmers juist  privacyvernietigende wantrouwende Peter R.-fans zijn.

Maar daar wilde ik niet over schrijven. Wat me eigenlijk veel meer aan het hart gaat, is dat de schare mensen die voor strenger straffen is, net zoals de Neanderthalerkolonie die voor de doodstraf is, aan het krimpen is. Het lijkt erop, als deze trend zich tenminste doorzet, dat we weer in een “vriendelijker”, progessiever, ontwikkelender land komen te wonen. Ik noem u enkele droombeelden, –Aldous Huxley zou trots op me zijn- die direct bij me opkomen als deze lijn zich voortzet:

 

  • Populistisch rechts heeft zijn eigen hoekje; Rita, Geert en Rutger van GeenStijl kunnen zich gaan verschansen in de marge die weggegelegd is voor rechtse populisten. De VVD kan weer gewoon rechts worden met makelaarsbelangen en hypotheekrenteaftrek. Privacy en de rechterlijke macht worden even met rust gelaten.
  • Allochtonen zullen zich minder gestigmatiseerd voelen door een verminderde oproep om hen bij het minste of geringste “terug te sturen”. Correcte participatie wat de klok slaat en raddraaiers worden door de eigen gemeenschap en door het immer rechtvaardige strafrecht in de pan gehakt. 
  • Economisch zal alles, door een verminderd wantrouwen, leiden tot minder regelzucht bij overheden en moedige investeringen in Groene R&D.
  • Ach, en een verlangen naar strenger straffen zal er altijd wel blijven. Maar gelukkig vormt de Rechterlijke Macht een eigen poot in onze Trias politica en laten zij zich door niemand van de wijs brengen.
Wat is 2009 toch heerlijk begonnen! Nu nog afwachten of in 2014 of alles zo mooi is als ik hoop…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.