Ebay; zijn succes voorbij?

EbayIk kom erg graag op Ebay. Het woord verslaving is zeker te te groot, maar ik vind het erg leuk om te zien wat er allemaal te koop is en tegen welke prijs. Zo nu en dan staan er waanzinnige zaken van Ebay ook in het nieuws, maar eigenlijk is het veel leuker om te lezen wat er parafernalia ver onder of boven zijn verwachte prijs wordt verkocht. Maar is de omvang van Ebay op die manier niet zijn eigen ondergang?

Ebay is een heel erg leuke manier om zonder je stoel te verlaten rond te zwerven over de rommelmarkt van de wereld.  Zoals mijn opa een veel geziene gast was op de Nijmeegse Lusemert, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en moet ik telkens weer pogen om mijn uitgaven op peil te houden als de parafernalia tegen heerlijke prijzen voorbij komen. Niet alleen het veilingsysteem, maar ook het “wat-de-gek-ervoor-geeft”-principe is prachtig. Met andere woorden, alles is goedkoop, totdat er iemand langs komt die net zo graag als jij die ansicht-kaart uit 1973 van Brunsum wil hebben.  Prachtig. Ik heb een collectie van de Knaurs Kulturführer reisgidsen min of meer compleet, terwijl deze bijbels van de kunstgeschiedenis niet eens meer gedrukt worden.

Ebay kan ook voor alledaagse zaken goedkoop zijn. Denk daarbij aan:

  1. Koerswinst; nu de dollar weer wat waard is kun je inmiddels in goedkoop producten in ponden kopen
  2. Een tekort aan interesse of juist een overvloed hieraan.
  3. Korting vanwege het ontbreken van marketing en vestigingskosten

Nu zult u mijn laatste punt wellicht wat overdreven vinden, maar de trouwe ebayer weet beter. Het meerendeel van de verkopers zijn professioneel. Zelfs opa’s rommelzolder wordt meestal eerst opgekocht en dan pas -door een handelaar- op ebay gezet. Deze professionalisering is te begrijpen. De veilingen halen uitstekende waarden. Maar daarmee is ook het einde van de charme van ebay in zicht.

De gadgetfreaks wisten het al: bijna ieder object op ebay haalt de marktprijs. Wellicht een beetje korting, maar de echte koopjes zul je in electronica, sportartikelen en mode niet meer aantreffen. Daarvoor moeten we weer naar Marktplaats.nl. En dat is jammer. Hoewel boeken, zeker van de Duitse markt, nog echt een antiquariaatsprijsje hebben, zullen we voor de eerder genoemde categoriën langzaam ebay moeten gaan verlaten.

Maar niet getreurd! Ik heb voor u de Lusemertknop! met een simpele klik kunt u dat oude rommelmarkt-ebay gevoel weer oproepen. Kijkt u maar:

Lusemert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *