Politieke mores. Tussen kinderen en professionals.

dont_forget_to_vote_magnetOp het risico af, té lang na te denken over zaken die vast niet ieder lid van de Nijmeegse gemeenteraad wakker houden, wil ik u graag met een dilemma opzadelen. In de politiek maakt men keuzes. En keuzes over keuzes. En… keuzes over geld voor keuzes. Enzovoorts. Verlies je politieke geloofwaardigheid als je na een tegenstem opeens voor een financiering stemt? Doet u mee met deze interactieve post!

Vermoedelijk zal de gemiddelde lezer nu graag een hapklaar voorbeeld willen horen. Dat maakt het eens stuk eenvoudiger. Stel, het college stelt voor om een ijsjeskar gratis ijsjes te laten uitdelen op marktdagen. Stom plan natuurlijk, dus de immer progressieve doortastende fractie van D66 nijmegen stemt tegen. Toch, door coalitiediscipline, haalt het voorstel het. De ijskar zal er komen. Dan komt de budgettering. Het college stelt voor om dit deels uit het binnenstad-promotiepotje te halen en deels uit het citymarketing-potje. Klinkt puik. Waar moet het anders vandaan komen? Daar lijken culturele en WMO-budgetten minder voor geschikt. Een juiste budgettering voor een stom plan. Wat nu te stemmen? Wat zou u doen?

[poll id=”4″]

Het aardige is dat het gewoon niet zo simpel is. Iemand die met zijn gevoel stemt, zal gewoon tegenstemmen. Daar is niets mis mee. De krant zal toch noteren dat je mordicus tegen blijft, en dat was je ook. Maar het is niet helemaal zuiver.

Want ben je ook tegen de manier van betalen van een stom plan? Het zoals een kind, dat geen zin heeft om te gymmen, en dat dan besluit om zijn team met het nogal stomme potje zaalvoetbal te pesten door eigen-doelpunten te maken. Wel erg principieel, maar niet erg professioneel of constructief.

De oplossing is simpel. Zodra het college met een plan komt, zal het gelijk met de kosten ervan moeten komen. Én waar het geld vandaan moet komen. Zó laat de indiener van een plan direct zien wat de keerzijde van de medaille is. Dit is overigens een eis die voor moties en initiatiefvoorstellen al lang geldt. Gisteren, bij de behandeling van de waanzinnige ammendementen van de SP in de Nijmeegse raad, was er slechts één raadslid dat hiertoe opriep. Een D66-er? Ditmaal niet, maar duidelijk is dat bloed blijft kruipen waar het niet gaan kan

Het filmpje ditmaal uit de riolen van het internet. Getipt door de leukste progressieve intellectueel in mijn omgeving.

One thought on “Politieke mores. Tussen kinderen en professionals.

  1. Ik wil jouw artikelen ook wel aanbevelen op de linkedin van D66. Dan hoef je niet meer jezelf te ‘recommenden’. Wat is mijn positie als die van ‘leukste progressieve intellectueel’ niet meer vrij is?

    Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *