Bibliobende!

books02-619x685In de afgelopen periode is er veel te doen geweest rondom de bibliotheekvisie in Nijmegen. Daar kunt meer over lezen in de lokale media. Vooral de SP had hier een curieuze rol in. En nadat de Gelderlander op 29 januari ook nog eens het standpunt van D66 verkeerd weergaf, schreef ik een stuk aan deze krant. Of één en ander geplaatst wordt valt nog te bezien, maar u krijgt vast de scoop.

Gisteren vond in de Nijmeegse gemeenteraad het debat plaats over de bekostiging van de nieuwe bibliotheekvisie. Vreemde eend in de bijt bleek daarbij de SP, dat na schuiven met geld had besloten met een ammendement een hart onder de riem te steken van de wijkbibliotheken; er zouden toch geen kleinere bibliotheken in de wijken hoeven komen. Het voorstel werd met een overtuigende meerderheid weggestemd.
In De Gelderlander van donderdag 29 januari viel tot mijn grote verrassing te lezen dat onder andere D66 het eens zou zijn met het uitkleden van de kleine bibliotheekfilialen. Dit is onjuist en het gaat voorbij aan het debat van afgelopen najaar.
Nijmegen is een grote stad. En het is onmogelijk om toe te kunnen met één bibliotheek. Als klein kind bezocht ik vanuit Hees dan ook altijd de bibliotheek aan de Tweede Oude Heselaan. Tweewekelijks was het kleine stukje lopen geen enkel probleem. Kinderboeken volop. Maar toen ik 12 was, en wij in de nabije omgeving van de Muntwegbibliotheek woonden, fietste ik toch helemaal naar het centrum. De Lindenberg had een veel grotere collectie. Niet alleen van kinderboeken, maar ook van non-fictie, literatuur en bladmuziek. Bibliotheekliefhebbers zijn best bereid tien minuten te fietsen voor een compleet uitgeruste bibliotheek, waar zij een ruime keuze hebben. Bovendien bestaan er bibliotheek-aan-huis-voorzieningen voor hen die minder ter been zijn.
Op zaterdag 18 oktober werd het Nijmeegs winkelend publiek dan ook door D66 Nijmegen gevraagd hun mening te geven over de stelling: “Vijf bibliotheken in Nijmegen is genoeg”. Een overgrote meerderheid was het met de stelling eens. Niet omdat mensen tegen bibliotheken zijn, maar omdat een bibliotheek waar men te weinig keuze heeft, nét niets waard is. Binnen het budget van wethouder Kunst was het mogelijk geweest om vijf filialen goed uit te rusten en gelijk te verdelen over de stadsdelen. Voor iedereen een complete bibliotheek op fietsafstand.
Het debat is gevoerd en er is besloten door een meerderheid van de Nijmeegse Raad , ondanks bovenstaande argumenten, dat er wordt gekozen voor een groot aantal uitgeklede buurtfilialen. Het is dan ook bijzonder curieus dat de SP dit probeert te op te poetsen met een grote actie bij het financieringsbesluit hierover. De Gemeenteraad heeft in september immers al anders besloten.
D66 heeft de rug rechtgehouden en tegen zowel het halfbakken reparatieammendement als het financieringsvoorstel gestemd. Een bibliotheek moet een uitgebreide kwaliteitskeuze bieden aan de mensen die er willen komen. Zij hebben zeker tien minuten fietsen over voor een goed boek.

Tobias van Elferen
Steunfractielid van D66 Nijmegen

One thought on “Bibliobende!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.