Nietzsche ist tot.

nietzscheMet zijn fameuze woorden “Gott ist tot”, heeft Nietzsche het weten te schoppen tot een geliefde leverancier van een korte frase voor op t-shirts, mokken en andere parafernalia. Evenzogroot is het aantal parodiën op dit citaat. Behoorlijk lachen natuurlijk. Maar vaak bekruipt mij toch het gevoel dat Nietzsche daarmee onbegrepen is. Sterker nog, dat hij eigenlijk pas recent gelijk heeft gekregen.

Het blijft hilarisch, de meest gebruikte verbastering van “Gott ist tot”. “Gott ist tot – Nietzsche” én “Nietzsche ist tot -Gott” aan beide zijden van een t-shirt is prachtig (wat ik verder ook moge vinden van bedrukte t-shirts). En natuurlijk Woody Allen: “God is dood, Nietzsche is dood en ik voel me ook niet zo lekker”.

Nietzsche bedoelt overigens niet dat God fysiek dood is, maar dat de oude theologie er niet meer in slaagt om zijn morele stempel te drukken. Sterker nog, hij stelt dat God een soort een soort held uit een theaterstuk is die aan het einde verschijnt om het happy-end op te voeren. Een interessante idee, die zowaar helemaal past bij actuele geluiden.

Ik ben zelf lid van een vrijzinnig-liberale partij. Hoewel ik Rooms-Katholiek ben in geloof en belijdenis ben ik van mening dat de staat op sociaal-liberale leest geschoeid moet zijn en geen morele functie heeft. Tevens vind ik dat er voor ieder geloof ruimte moet zijn, tót het een ander in de weg zit. Dat daarbij een wederzijdse tolerantie mag worden verwacht, lijkt me voorwaarde.

Nu is het zo, dat in de politiek en in de populaire media één belangrijke zaak wordt vergeten. Voor échte vrijzinnigheid moet er, per definitie,  wel ruimte zijn voor alle geloven. Als de koopzondagdiscussie weer eens oplaait, is er zelden een D66-er of VVD die roept: “Alle winkels moeten altijd open, maar iedere werknemer moet die dag vrij kunnen krijgen.” Dát zou een vrijzinnig geluid zijn.

De populaire media vinden het tegenwoordig van belang om te laten zien dat gelovigen onverdraagzaam zijn. Daar zijn er ook veel te veel van. Maar als je, willens en wetens, probeert om een geloof te beschimpen lijkt het me redelijk dat die gelovigen zich beledigd voelen. Als ik zou stellen dat alle voetballers onderontwikkeld zijn, mogen namelijk alle voetballers zich ook best beledigd voelen.

Het wordt tijd dat we ons realiseren dat geloven, net als voetballen, een vrije keuze is van iedereen. Het past vrijzinnigen niet om te ageren tegen geloof en het zou zelfs van karakter getuigen als de gelovigen de maatschappelijk mogelijke ruimte werd geboden. Noblesse oblige.

Tevens word ik best moe van het neo-atheisme; de drang om telkens weer even te laten zien dat gelovigen dom zijn. Waarom? Ik vind het inmiddels vermoeiender dan Jehova’s die komen vertellen dat God wél bestaat. Voor beide is bewijs. Kies maar.

Nietzsches uitspraak is waar gebleken. Juist door de bedrukte mokken weet de TMF-generatie het zeker. “Gott ist tot, denn KeinStill sagt’s”.

5 thoughts on “Nietzsche ist tot.

 1. Zonder op je, overigens juiste, stelling mbt dat “neo atheisme” in te gaan. Daarover slechts de opmerking dat de atheisten praktisch evenveel fundamentalisten in hun gelederen hebben als de gemiddelde abrahamistische geloven.

  Je tags!
  Geloof, God en Nietzsche ok. En er staat een filmpje onder dus youtube…. ok.

  Maar geenstijl? Die vertaling gaat voor de TMF generatie te snel of te diep vermoed ik…

 2. Ach, het is je dus ontgaan dat mijn leven inmiddels draait om het GeenStijl-bashen? Als ergens neo-atheisten-rondlopen is het daar wel… Ik ben blij dat je tenminste mijn grapje versteht;-)

 3. Vraag me niet hoe ik hier terecht ben gekomen, maar ik las iets waar ik zeker op moest reageren aangezien ik ooit eens (lang geleden) een lezing gehouden heb in het Melkhuis met als stelling “God is dood en de christen heeft hem vermoord.”

  Door de zin “God is dood.”, welke inderdaad wat kort door de bocht is, aan te vullen met “en de christen heeft hem vermoord.”, wordt wellicht duidelijk dat bedoeld wordt dat het theologische idee God waanzinnig is.

  V.S. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.