Stem wijzer: het niveau van de Raad

De afgelopen vier jaar heeft men in Nijmegen geprobeerd door de “politieke avond” de burger inwoner meer bij de politiek te betrekken. Een nobel streven, maar er bleef een hardnekkige onvrede bestaan over deze werkwijze. Belangrijkste kritiek? Een te lage kwaliteit van het debat in de Raad.

Dat vind ik dus altijd fantastische kritiek. Stelt u zich voor dat je met elkaar gaat evalueren hoe het gaat in de politiek. Dan moet je er dus als de bliksem voor zorgen dat je zegt dat je “de kwaliteit van het debat” te laag vindt. Want daarna begint het “veelbetekenende rondstaren”. Daarbij is het zaak dat je niemand echt aankijkt, dat zou te confronterend worden. Dus geen opmerkingen over lange voorgelezen verhalen en geen opmerkingen over weglopen uit debatten. Neen, gewoon constateren met z’n allen dat het niveau te laag is. En dan weer tevreden terug naar je fractie, want aan jou zal het niet gelegen hebben.

Ik ben het er absoluut mee eens. Het niveau is te laag. Gewoon, omdat er maar weinig partijen selecteren op spreekvaardigheid. Omdat er weinig sprekers zin hebben om “scherp” te debatteren.  Daarom gaan we, los van onze stadsinhoudelijke punten, ook echt strijden voor een levendiger debat in de volgende Gemeenteraad. Met als eerste maatregel: staand spreken, liefst zonder papier.

Ook in de campagne merk ik zoiets. Terwijl de campagne natuurlijk veel vinniger is, en veel partijen hilarische beloften doen zonder financiële dekking, gebeurt er eigenlijk weer geen bal. Veel van de verkiesbaren en veel van de partijen laten de Campagne weer mat aan zich voorbij gaan. Niet teveel ruzie, niet teveel over bezuinigingen praten, dan kloppen we elkaar weer op de schouders bij de collegeonderhandelingen;  “Poepoe, dat hebben we weer gehad”. In de debatten mocht ik het opnemen tegen enkele lijsttrekkers, die -dat mag gezegd- heus wel mee wilde debatteren. Maar als ik dit soort drolletjes lees, bekruipt me weer dat gevoel. Een lege klauw naar de partij die er in de -virtuele!, landelijke!- peilingen aardig voorstaat. Geen enkel eigen standpunt.

Ik ben er gewoon trots op dat wij wél bezuinigen en wél een toekomst voor de hoge kwaliteit van deze stad zien. Ik vind het ook echt heel erg dat er twee partijen zijn die de reserves als volledige oplossingen van de problemen in Nijmegen zien. Dat gaat precies goed tot november 2011. Dan is het op.  Mag ik dan de ouderen verzoeken uit het Oud- Burgeren Gasthuis om met mij op de barricaden te klimmen? Lekker met de rollator naar de Zeigelhof en een einde maken aan de irreeële politiek die deze stad in haar greep heeft.

Alhoewel het ook anders kan. Dan moeten GroenLinks en de SP gewoon niet mogen meebeslissen. En dat, waarde lezer, bepaalt u. Op 3 maart 2010.

Als toetje: Lokale partij doet huiliehuilie omdat ze te Web1.0 zijn. Nogal grappig. Vooral omdat wij in onze eeuwige beschaafdheid het Keyword allang verwijderd hebben. Muhaha…

One thought on “Stem wijzer: het niveau van de Raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *