Stem Wijzer, maar stem in ieder geval!

De afgelopen drie weken ben ik verschillende groepen studenten gaan bezoeken. Allemaal aan de HAN of Radboud Universiteit verbonden. En wat absoluut opviel, was dat de bereidheid te gaan stemmen hoog was. Toch worden we telkens weer geconfronteerd met bedroevend lage opkomstpercentages voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Gisteravond werd ik in mijn obligate “Ga toch stemmen!”-praatje onderbroken door een vraag. Ik denk nu dat ik een idee heb waarom er zo weinig gestemd wordt.

Natuurlijk knikt iedereen instemmend als ik uitleg dat er gestemd moet worden. Dat heeft men heus wel vanuit huis meegekregen. De staatsrechtelijke implicatie van dit belangrijkste recht voor de burger doorgrond menig student. En dat er in Iran mensen sterven voor eerlijke verkiezingen is ook algemeen bekend. Hoe kan het dan dat er toch zo’n lage opkomst is? Ik was er stiekem toch altijd min of meer vanuit gegaan dat er gewoon een grote groep luie studenten was, die gewoon de moeite niet nam om te gaan stemmen. Ik dacht dat zoiets ook redelijk onuitroeibaar was.

Maar van de week werd ik in mijn woorden gestopt door een meisjesstudent, die zei: “Maar ik krijg niets mee van gemeentepolitiek, ik weet niet wat de partijen willen, dus stem ik meestal maar niet.” Bam. Dat was tenminste eerlijk. En waar. Want het is algemeen bekend dat de meeste studenten geen idee hebben wat op het Gemeentehuis gebeurt, zelden Centrum, Altrade en Galgenveld verlaten en al helemaal geen Gelderlander lezen.

Dat is niet zo erg, maar als je vervolgens om die reden ook niet gaat stemmen doe je jezelf tekort. Want:

  • Gemeentepolitiek is vaak superconcreet. Je hebt er dagelijks mee van doen. Gaten in de Heijendaalseweg, een asielzoekerscentrum om de hoek of het al dan niet uitbreiden van de Rechtenfaculteit.
  • Evenzo, is het argument “Ik ben student, dus ik zit hier maar maximaal vier jaar” (voor de meesten dus minder) niet bruikbaar. Immers, 40% van de studenten blijft plakken. Sommigen enkele jaren, andere de rest van hun leven. Reken maar dat de student dan zou moeten willen weten wat de woningbouwplannen zijn.
  • Dan is er ook nog het argument dat er altijd studenten in Nijmegen wonen. Van deze 15% van de Nijmeegse bevolking dient het stemgeluid toch ook het Gemeentehuis te halen?
  • En tot slot is er dat democratisch recht. Dat blijft gewoon fundamenteel. Als je niet op 3 maart iets wil voor je woonomgeving, dan kun je thuisblijven. Maar iedereen heeft toch wel ideeën en grieven?

Als de student een minimale inspanning levert, kan hij of zij ook nog eens zorgvuldig een partij kiezen. Daar is te student slim zat voor. Ga eens naar een debat, gebruik het Kieskompas of bezoek eens een site als deze of deze. Dan kunt u ook gelijk hier en hier lezen wat ik van het Kieskompas vind…

Op 3 maart 2010 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Ga maar stemmen.

Voor wie nog sowieso hoe-dan-ook op een vrouw wilde stemmen:

2 thoughts on “Stem Wijzer, maar stem in ieder geval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.