Wijzer gekozen: the day after!

Dat was het dan! De gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en u bent gaan stemmen. En en masse op D66! In de wijken van de stad waar D66 Nijmegen voor grote winst is gegaan hebben we soms zelfs meer dan 25% van de stemmen behaald. Het feest op het gemeentehuis was compleet.

Dat kon ook niet anders. De immer stralende Rob “the golden boy” Jetten wist het zeker: 4 zetels zouden we halen. Hoewel er velen snoefden dat “5 er zeker in moest zitten” was er nagenoeg niemand die over de zes zetels durfde te dromen. Tot de eerste tussenstand. Om 22.15u kwam er een telefoontje dat we na de eerste tellingen op zes zetels stonden. Het sloot volstrekt bij het ongeloof over dit getal aan, dat aangekomen op het stadhuis we weer op 5 stonden. En toch werd, en bleef het 6 zetels voor D66.

Na de vele grapjes over “positieve reacties” was de zelfrelativerende kracht nu bij allen wel op. De golden boy stond pers te woord en dronk wat met geïnteresseerde mogelijke coalitiepartners, de campagneleider wilde harde getallen kennen over zijn succes en ik was blij met de komst van bekenden en vrienden. Toch bleef ik, naast een ongeloof over zoveel succes, ook de vraag houden over mijn eigen kansen.

Het is altijd zo geweest dat ik in de wandelgangen riep dat voorkeurszetels iets zijn voor de eerste vrouwen op de lijst, prinsen carnaval en popsterren. Toch bleek dat wij buiten deze doelgroep twee voorkeurskandidaten hebben verworven. En één ervan was ik.

Verkiezingsuitslag


Nr Naam Aantal stemmen Percentage Gekozen

1 Jetten, R.A.A. (Rob) (m) 6.249 57,21 % Ja
2 Beerten, H.A.M. (Henk) (m) 467 4,28 % Ja
3 van Elferen, T.F.A. (Tobias) (m) 468 4,28 % Ja
4 Brouwer, R.M.G. (Rachel) (v) 2.092 19,15 % Ja
5 Groothuizen, M. (Maarten) (m) 104 0,95 % Ja
6 van Putten, A.M. (Anne-Margreet) (v) 257 2,35 % Ja
7 Lamers, C.B.M. (Kristie) (v) 238 2,18 %
8 Wittenberg, E.A.J. (Emmy) (v) 182 1,67 %
9 de Wit, P.M.G. (Pieter) (m) 56 0,51 %
10 Vaessen, A.W. (Ans) (v) 74 0,68 %

Het is heel erg gaaf om te merken dat je een voorkeurszetel behaalt. Niet persé om de persoonlijke winst, maar juist om het gevoel te hebben dat je zelf een substantieel deel van de winst van je partij hebt mogelijk gemaakt. Hoewel het maar een vierde van een zetel betreft, is het geweldig te merken dat je met je persoonlijke kandidatuur een groep mensen hebt kunnen aanspreken. Dat dat voor de partij mag met de beste ideeën voor de stad, is natuurlijk de basis voor de overtuiging waarmee ik de campagne in ben gedoken.

Dan rest mij nog het cliché van de dag: Kiezers bedankt! Bedankt voor jullie stembusgang, bedankt voor jullie smsjes, tweets en mailtjes. Dank ook aan deze mij nog onbekende kiezer, die in zijn enthousiasme deze film twitterde:

En dan nu: aan de slag! Op donderdag 11 maart zal de nieuwe Raad worden geïnstalleerd, indien de commissie voor de geloofsbrieven geen onregelmatigheden constateert. Dus zo zal ik maar eens in gestrekte draf naar het Stadhuis gaan om de stukken te tekenen, formulieren in te vullen en een kopje koffie te drinken met de Griffie. Wat een geluksgevoel…ik hoop dat dat nog even blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.