Twitter: alles kan en niks moet

Ik twitter graag. Ik vind het interessant om veel te lezen over wat de mensen om mij heen de wereld in slingeren, maar ik vind het ook leuk om korte berichtjes, grapjes of meningen aan mijn volgers voor te schotelen. Want zo werkt het: een twitteraar ziet in principe alleen de tweets van de personen die hij volgt. En dat is nu precies het aangename.

Iedere twitteraar kan zijn eigen “palet” aan berichten samenstellen. Ga je voor de droogkomische en harde grappen van @bertbrussen en @dijkshoorn? Dat kan. Daar voeg ik dan wat vrienden als @tolpot en @wouterspaak aan toe. Tot slot volg ik nog een hele batterij D66-ers en lokale en landelijke politici, want dat boeit me. Klaar. Met deze lange lijst van mensen die ik volg weet ik mij verzekerd van voldoende vermaak, informatie en leesvoer.

Voor wat betreft de “passieve kant” van twitter is het dus nogal simpel: volg iedereen en alles voor zover het je interesseert, en houd er vooral snel mee op als ze dat niet meer doen. Iemand op zijn tweet antwoorden dat het je niet boeiend vindt, is min of meer “not done”; dan houd je maar op met het volgen van deze persoon. Iedereen gaat over zijn eigen tweets. Vergeet niet dat je mensen niet alleen volgt om wát ze twitteren, maar ook om hoe ze het twitteren. Van de ene twitteraar (@politiek24) verwacht je een update en een link als er op Nos – politiek 24 iets live staat te gebeuren, terwijl je van je vrienden misschien wel wilt weten waar ze bier aan het drinken zijn. En of ze willen dat je komt, natuurlijk.

Dat geeft natuurlijk gelijk een handvest voor het schrijven van je eigen tweets. Daarbij staat voorop dat iedereen totaal vrij is in de aard en wijze waarop hij twittert. Maar toch kan het interessant zijn je af te vragen hoe je je boodschap het aantrekkelijkst onder de aandacht van je volgers kunt krijgen. Waarschijnlijk interesseert het de twitteraar die sociaal of voor de lol twittert nauwelijks hoe zijn tweets eruit zien. Terecht. Maar politici en bedrijven zullen via twitter natuurlijk graag een geloofwaardig verhaal vertellen, waarbij ze ook nog eens vermakelijk genoeg zijn om veel volgers te verwerven.

Ik houd voor mijzelf een paar stelregels aan.

  1. Het ergste is als je een te hoog “Wij van WC-eend..”-gehalte krijgt. In campagnetijd ga je voor sympathie bij de stemmers, waarná je de boodschap kunt brengen. Als je slechts twittert dat D66 geweldig is, kan dat natuurlijk nooit stemmen op gaan leveren. Toen, in mijn ogen, PvdA-raadslid @stijnverbruggen een beetje doorschoot in het doorsturen van positieve berichten over hemzelf, maakte ik daar dan ook maar eens een klein grapje over.
  2. Zorg dat je “echt” twittert. Twitter gerust wat in je opkomt. Twitter een stomme link die je tegenkomt, twitter een grap van je werkgroepdocent, zodat áls je eens een mening twittert deze ook oprecht en spontaan naar buiten komt.
    Tijdens de afgelopen campagne maakte @ascholtes mij erop attent dat alle mensen die voor campagne het land ingaan, volgens hetzelfde stramien twitteren. Dat was nogal waar; ik heb bepaald niet op twitter gezet dat een ongeschoren dikkerd met Das&Boom-sticker op de voordeur in Bottendaal mij de deur in het gezicht smeet. Dat soort tuig gun ik dan dus niet hun volgende triomf. Maar plots begon het bij mij en de immer hilarische @danielaukes te dagen: dit kon de knipoog worden! Dus vriend en vijand werden -met name door mij- bestookt met tweets, dat we overal zo vre-se-lijk veel positieve reacties kregen. Een actie die op zichzelf vele reacties opriep, daar kunt u zeker van zijn.
  3. Discussieer niet of nauwelijks op twitter. Voor een fatsoenlijk argument is 140 tekens gewoon veel te weinig. Ik ga als volgt te werk: zo nu en dan gooi ik mijn mening op twitter, maar zodra er discussie ontstaat, verwijs ik graag naar een site met info of standpunten, of ik stuur een email. Dit laatste is trouwens een gouden tip van @C_Teunissen, die godzijdank op twitter ook lekker zichzelf is gebeleven.

En dan nu? Nu niks. Nu kunt u nog steeds precies doen met twitter, wat u ermee wilt doen. Ik heb nog wel een tip voor u: @femkehalsema. Zij twittert veel en leuk. Geen voorgekookte standaardteksten, maar gewoon, leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *