De Meldpunten-maffia

Update 16-12-2015: De VVD Nijmegen heeft dit onzalige plan nu naar onze Keizerstad gekopieerd: VVD_motie_vuurwerk.pdf

Verleden maand was het weer tijd voor een jaarlijks ritueel: De ene helft van het land stak vuurwerk af, de andere helft stoorde zich eraan. Groen Links is in de Tweede Kamer al jaren voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren (en wil daarvoor in de plaats gemeentelijke professionele shows) en dus zetten enkele lokale fracties een meldpunt op. Met resultaat: 82.212 meldingen arriveerden in de digitale brievenbus.

Missie volbracht. Genoeg gewicht voor een politieke consequentie zou je zeggen. Toch vind ik dit meldpunt niet in orde, vanwege een verborgen misvatting en een verborgen leugen.

De verborgen misvatting is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Die luidt als volgt: “Als er veel geklaagd wordt, ís er een probleem.” Dat roept twee vraagtekens op. Ten eerste weet niemand wat veel klachten zijn. In dit voorbeeld zijn er bijvoorbeeld 82.212 klachten. Dat gaat over heel veel mensen. Laat ook nog eens het merendeel serieus zijn. Dan nog heb ik geen idee hoeveel mensen wél positief over vuurwerk denken, of in welke mate mensen echt een verminderd welzijn ondergaan. En als ik dat wist, wist ik nog niet welk percentage daarvan naar de website gaat.

Ten tweede is het probleem van een klachtenpunt, dat het klachten oproept. Als ik een meldpunt zou openen voor, zeg, te lange rijen voor supermarktkassa’s of te praatgrage kapsters, zou ik zeker veel respons krijgen. Nederlanders zijn met zijn allen ontzettend scherp op elkaars gedrag. Tolerantie bestaat alleen gecultiveerd. Al het andere roept vaak een positieve of negatieve reactie op, waarvan we het als deugd beschouwen die zo snel mogelijk te uiten. Meldpunten, het PVV-Polenmeldpunt voorop, zijn een treurige en populaire uiting van dat gebrek aan tolerantie. Bijna geen enkele klager zal zich afvragen in welke mate zijn welzijn echt in het geding is en welke rol de overheid daarin zou moeten spelen.

Al het vorenstaande is niet de schuld van de bedenkers van het meldpunt. Wat dat wel is, is de verborgen leugen van het meldpunt. Het meldpunt is namelijk geopend door politici. Deze politici zoeken naar argumenten voor het verbieden van consumentenvuurwerk. Dat is prima. Hun werk zelfs. Maar wat niet deugt, is dat men ‘vergeet’ te vertellen dat dus eigenlijk alleen klachten die gaan over momenteel legaal gebruik een politiek argument opleveren. Alle andere klachten gaan immers over reeds illegaal gebruik.
Ik vind impliceren dat iedere klacht mee wordt genomen niet in orde. Dat schept valse hoop en vergroot de kloof tussen burger en politiek.

Tot slot durf ik best te poneren dat het overgrote deel van deze klachten gaat over illegaal gebruik. Zware bommen, vandalisme, gooien naar mens en dier en afsteken buiten de daartoe bedoelde tijden is reeds illegaal. Een verdergaand verbod lost al deze zaken niet op.

Laat politici weer doen waarvoor ze zijn aangesteld. Op een valide manier problemen in kaart brengen, ze door het openbaar bestuur op laten lossen en een duidelijk verhaal houden naar de inwoners van ons land. Dat levert geen teleurstellingen en woede op om niks.

Afbeelding: Flickr, Jorgen Kesseler

One thought on “De Meldpunten-maffia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.