Column voor Akkuraatds pleekrant

Onderstaande column schreef ik voor de pleekrant van Akkuraatd van februari. Dispuutsvriend en vibrational medicine-expert Chiel Verhoeff heeft het maar druk in de studentenmedezeggenschap. Blij dat ik wat aan zijn glossy bij kon dragen.

De beloning voor wederopbouw


Vermoeid kijken de lieve lieden van de Nordic-walking-generatie ons aan. Hypotheekrenteaftrek? AOW naar 67? Staatsschuld niet doorschuiven naar de volgende generatie? Dát is toch allemaal wel een beetje oneerlijk hoor. Zij hebben tenslotte het land opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. En daar moeten zij dús iets voor terugkrijgen.

Een “generatiekloof” noemt men het wel; ik vind het prima. Een kloof die inhoudt dat de generatie die nu start met werken, het wellicht niet zo normaal vindt dat een beloning van een vastgoedrendement van vier keer de huiswaarde, hypotheekrenteaftrek, huur- en arbeidsbescherming, een eindloon-pensioen en een afgetimmerde onbetaalbare verzorgingsstaat, misschien wel weer wat veel is voor dat “opbouwen”. Ik heb míjn ouders in ieder geval nooit met een troffel in de weer gezien.

Bij de Jonge Democraten is de generatiekloof momenteel “hot”. Ook binnen mijn partij -door dhr. Hulskorte van de Verenigde Seniorenpartij worden we in de Nijmeegse gemeenteraad steevast “de studentenpartij” genoemd- is men druk bezig een antwoord te formuleren op de aankomende onbetaalbare vergrijzing. Maar is het eigenlijk niet van de zotte dat dit bijna als “de jongeren” tegen “de ouderen” uitgevochten wordt?

Het wordt hoog tijd dat de gehele Haagse politiek gaat doen waar ze toe verplicht is door het beginsel van “zonder last of ruggespraak”: besluiten nemen in het algemeen belang. Daar hoort intergenerationele solidariteit zeker bij.

Tobias van Elferen

Gemeenteraadslid in Nijmegen voor D66

Portefeuille Stedelijke Ontwikkeling en Groenbeleid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.