Waar politiek ook over stijl gaat

Gisteravond stuurde Paul Ulenbelt, parlementariër voor de SP, de volgende Tweet uit:

screenshot-twitter.com 2015-09-23 09-18-25

Altijd raak, op inconsequentie wijzen. Het doet het ook lekker bij je volgers. Oh, zo gevat. Maar ik vind het smakeloos. Ik heb daar drie redenen voor.

Allereerst vertelt de Ulenbelt niet het hele verhaal. Waarom ging Berndsen weg? Wat vond ze te zwaar? Het parlementaire werk? Of draait ze hiernaast een Alpaca-farm of is ze ondervoorzitter van de Oranje-vereniging? Ulenbelt vertelt het niet. Ik weet het ook niet.
In ieder geval zegt Berndsen zelf niets over leeftijd. Wel over reistijd. Bron: https://d66.nl/d66-kamerlid-magda-berndsen-verlaat-kamer/

Daarnaast is het persoonlijk aanvallen van medeparlementariers nooit chique, maar in het geval van een vertrekkend kamerlid al helemaal niet. Politici verlaten om allerlei redenen de politiek. Sommige vinden het gewoon niet leuk meer, andere hebben een affaire met hun medewerker en weer anderen hebben te horen gekregen dat hun persoonlijke ambitie niet strookt met de partijplannen. En sommigen willen gewoon een Alpaca-farm. In geen enkel geval kun je voor de beeldvorming voldoende uitleggen waarom je gaat. Het is toch de grootste eer? Het is toch een baan met een roeping? Een collega dus uitdagen om zijn vertrek-beweegredenen is per definitie flauw. Al helemaal met bovenstaande valse implicatie.

Tot slot vind ik het oneigelijk. 150 parlementariers trekken zich het lot aan van oudere werknemers. Zware fysieke beroepen bestaan en geen partij is daar blind voor. De verhoging van de AOW-leeftijd is een beslissing die genomen werd in het licht van de onbetaalbaarheid van toekomstige pensioenen en waarbij expliciet is gewezen op de verantwoording naar zware beroepen. Nu doen alsof alleen de SP dit belang verdedigt, is wederom te makkelijk.

Waarom hier tijd aan besteden? Waarom een blog? Omdat dit soort onfatsoen bijdraagt aan een volkswoede over de politiek. Precies de volkswoede die mensen momenteel vervreemt van overheid en maatschappij. En politici zouden dus zelf beter moeten weten dan valse implicaties online te schieten om hun fans te vermaken.

Bron foto: https://www.flickr.com/photos/sp-politiek

One thought on “Waar politiek ook over stijl gaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.