Stedelijk Gymnasium Nijmegen hoog!

LagerhuisHet Stedelijk Gymnasium Nijmegen heeft het NK Debatteren gewonnen. Hulde. Lof. Maar wat is het toch met debatwedstrijden dat ze vaak een beetje een spruitjeslucht hebben en in veel gevallen mijlenver afstaan van het daadwerkelijke politieke debat?

Het was een paar jaar geleden dat ik voor het eerst met de ‘mystificatie’ van debat te maken kreeg. Met de Jonge Democraten zou er gedebatteerd worden met de CDJA, JOVD en de Jonge Fortuynisten. Een aardige prestatie om deze clubs te verzamelen, want debatteren vindt iedereen leuk, maar met vreemde, rivaliserende partijen is het natuurlijk wel erg spannend.
De sfeer was uitstekend, maar helaas waren de Jonge Fortuynisten niet op tijd. Kan altijd gebeuren, dus we maakten vast een voorzichtig beginnetje met wat politieke stellingen. Toen de Jonge Fortuynisten arriveerden, bleek dat het een iets ander publiek betrof dan gebruikelijk bij politiek jongerenorganisaties. Geen enkel probleem, en er werd snel verder gegaan met debat.
Het verliep allemaal volgens plan. Een spannend debat op het scherpst van de snede. Elkaar vliegen afvangen en zo nu en dan een verborgen ad hominem maakten de debaters warm en de rode wangen verraadden dat niemand hier zonder punten naar huis zou willen.
De Jonge Fortuynisten echter, hadden het na een half uur wel gezien. “***-Studenten met hun trucjes”, en ze verdwenen, nog voor de tweede kop koffie, weer de provincie in.
Al dit niet om eens af te geven op 20-jarige Fortuynaanhangers, maar meer om eens in te gaan op het idee van een debat-truc. Blijkbaar leeft het idee, zowel onder beoefenaars als onder leken, dat men een debat wint door middel van trucs. Blijkbaar leeft het idee dat met zoiets als een training een trucendoos kan worden opengetrokken waarmee ieder debat te winnen is.

Dat bestrijd ik. Ik geloof dat het politiek debat te maken heeft met vaardigheden, houding en flamboyance (die op zich aan te leren zijn), maar ook met de politieke dynamiek. Ieder politiek debat kent andere debaters en andere kansen om gelijk te halen of te krijgen. Ieder politiek debat maakt het mogelijk om Partijpolitieke standpunten onder het voetlicht te krijgen of juist die van de tegenstander te verguizen. Maar een debat gaat niet over de vraag wie het mooist, meest gestructureerd of volgens de beste stijlfiguren sprak. Wél over wie de meeste vliegen afving, de scherpste interruptie plaatste en het debat naar zijn hand zetten.

Bij debatwedstrijden geldt een “juiste” manier van debatteren. Dit is te trainen en je kunt er prachtig van leren spreken. Maar in het politiek debat is het niet genoeg. De eerste hobbel is vaak al de interruptie. Die wordt praktisch altijd misbruikt in de politiek. Dat zou punten aftrek betekenen in een wedstrijd, maar het stelt de actuele politiek in staat om scherp en interessant te zijn. En je kunt er mee winnen.

De tweede hobbel is vaak de presentatie. Waar bij wedstrijden de opbouw en structuur van het verhaal een waarde op zich is, zie je vaak dat als in de politiek een verhaal té gestructureerd wordt verteld, er mensen afhaken; blijkbaar ‘heeft deze spreker zijn verhaal al klaar, daar is geen politiek zaken meer mee te doen’.

Ik wil eigenlijk slechts betogen dat debatwedstrijden hartstikke mooi zijn, maar niet compleet. Een vriend van mij stelde eens dat bij iedere discussie geld op tafel moet komen; pas als er echt iets te winnen of verliezen valt, steekt het daadwerkelijke felle debat de kop op. Ik ben het met hem eens. Voortaan duizend euro inschrijfgeld voor het NK schooldebatteren. Uitbetaling van de prijzen niet naar jurypunten, maar naar geëffectueerd beleid. Dan leiden we de fantastische eloquentia van het Stedelijk Gymnasium pas op tot echte waardevolle debaters.

NB: Overigens leer je het echte politieke leven toch pas in je studententijd kennen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iylke7OqeIg[/youtube]

One thought on “Stedelijk Gymnasium Nijmegen hoog!

  1. Flamboyance kan je niet aanleren. Als je toch tracht te emuleren ben je enkel aanmatigend.

    Niet vergeten dat slagroom zonder taart, of jus zonder vlees, niet voedt. Bovendien heb je er snel genoeg van. Voor andere culinaire tips zie ik je vrijdag a.s., monseigneur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.