Kieskompas – stem wijzer?

En toch zijn het rare dingen, die stemwijzers. Verzocht ik vorige week om een ideologische stemwijzer, ben ik daar sedert verleden avond helemaal van teruggekomen. Althans, nadat ik het Nijmeegse Kieskompas had ingevuld. Schokkende resultaten? Klaar voor een overstap? In ieder geval wat interessante uitkomsten.

Sowieso moet gesteld worden dat het huidige kieskompas van Nijmegen een interessante poging is om ideologie en uitgangspunten onder te brengen in een stemwijzer. Dat gebeurt echter helaas doorde uitkomsten op de vooraf door alle partijen aangedragen en -kuch- goedgekeurde stellingen te beoordelen op klassieke “links-rechts-heid” en op progressief-conservatief. Zo worden partijen vervolgens ingedeeld in een spectrum. Daar komt voor de partijen dit uit (merk op dat het wit met blauwe kruisje mijn uitkomst verraadt):

Aan deze methode kleeft een tweetal nadelen:

  • Vooraleerst is de schaal ingevuld aan de hand van de stellingen. Deze stellingen zelf zijn vervolgens weer maatgevend voor de plaatsing van de geteste in bovenstaand spectrum. Wat nu als de stellingen die gekozen zijn -toevallig- de meer progressieve kant van partijen voor het voetlicht brengen? Of dat een partij fouten maakt voor wat betreft hun standpunt inzake een stelling, omdat deze conflicteert met de uitgangspunten van deze partij? Je creëert een mini-ideologisch wereldje, bestaande uit 30 facetten, die nooit genoeg kunnen zeggen over een ideologisch achtergrond. Nu is een stemwijzer nooit “compleet”, maar bij uitspraken over een ideologie ga je dan wel heel kort door de bocht.
  • Voorts is er het probleem dat -terecht of onterecht- partijen heel dicht bij elkaar komen te staan, die wellicht op standpunten sterk afwijken. Dat zou niet erg hoeven zijn. Het gaat er immers om, om een andere invalshoek te verschaffen dan men krijgt als men de stellingen vergelijkt. Toch geloof ik werkelijk niet dat we mogen stellen dat de Lijst Ramon Barends een vergelijkbaar ideologisch geluid laat horen als Groen Links. En toch is dat precies wat uit deze stemwijzer naar voren komt.

Want uiteindelijk is dat de crux. Wat voor geluid, los van de standpunten in deze 30 gevallen, gaat de partij in de Raad laten horen? Wat voor “basis-houding” mag ik verwachten als kiezer? Op die vraag wordt in mijn ogen geen volledig antwoord gegeven.

Er is ook goed nieuws. Ik ben tevreden over de plek die mijn partij in dit spectrum heeft gekregen. Progressief, centraal. Klinkt als een partij die met goede moed aan de slag wil gaan. Ik althans wel.

Hieronder nog even de uitslag van “match” op de stellingen. Dat ziet er goed uit. Maar dat is ook niet zo vreemd voor iemand die op de hoogte is van het eigen programma.

En uw youtube-beloning voor het halen van de onderkant van de blog:

One thought on “Kieskompas – stem wijzer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.