Formatie; een prachtig schaakspel

De verkiezingen zijn weer voorbij. De uitslag is prachtig; tien zetels voor D66. Hoewel de peilingen van onze hedendaagse Nostradamus in dienst van de VARA ons sinds vorig jaar lekker maakte met veul meer, overheerst toch tevredenheid. En nu de formatie. Ik schets u mijn gedachten over hoe die gaat verlopen en waarop we uitkomen.

Allereerst wil ik een belangrijk paradigma scheppen waaruit mijn idee voortvloeit: Wilders maakt geen fouten. Gewoon nul. Hij is, los van zijn rechtsrabiate xenofobe meningen, in mijn ogen een meesterstrateeg. Als gevolg daarvan denk ik nu dat het volgende zal gebeuren:

  • Rutte zal, als grootste partij, eerst met Wilders -grootste absolute winnaar- moeten praten. De laatste weet dat hij niet kán gaan regeren, daar hij onvoldoende competente bewindslieden heeft. Tevens is zijn tekort aan senatoren een probleem. Dús moet hij ergens uitstappen. Dat moet dan met veel bombarie, voor maximaal effect. Om te voorkomen dat het lijkt alsof hij geen verantwoording neemt, begint hij allereerst met het Rutte onmogelijk te maken hem buiten te sluiten. De enige mogelijkheid om hem preliminair te passeren, neemt hij weg.
  • Rutte kan niet anders dan onderzoeken of PVV-CDA-VVD (met SGP-gedoogsteun) mogelijk is. Het CDA zal een tijdje twijfelen. Grootste verliezer, maar pluche-geil en bereid de “verantwoordelijkheid te nemen”. Uiteindelijk zal vanuit partijdruk (uit angst voor Balkenende 1-scenario’s en uit algemeen afgrijzen voor de PVV) men weigeren.
  • Dan zal Wilders zwijgen. Hij is natuurlijk bereid een gesprek met links te beginnen. Waarom niet? Hoe langer hij aan tafel blijft, hoe onwaarschijnlijker het verwijt wordt dat hij niet wilde regeren.
  • Dan wordt het een puinhoopje. De linkse of progressieve onderhandelaars zullen Wilders weg proberen te zetten als radicaal, terwijl hijzelf zal beweren dat ze hem van tafel proberen te pesten.
  • Uiteindelijk zal de formateur concluderen dat het niet lukt met de PVV. Dat is het moment voor Wilders om de hele rechtsstaat te verketteren in de pers. Het minachten van de kiezer, de arrogantie van de theedrinkers, de draaikonten van de VVD, etc., etc., U begrijpt, dat wordt een mooie toestand.
  • Dan moet Rutte aan Paars+GL. Dat wordt nog een maandje stoeien over de HRA en immigratie-standpunten. De bezuinigingen komen in het midden uit. D66 zal niet erg zichtbaar zijn, maar veel zijn zin krijgen. Klinkt als Paars…

En Rutte? Die wordt premier. Maar voor die tijd (september/oktober) zal hij nog vaak terugdenken aan één overmoedige uitspraak…

Om vast in de voetbalstemming te komen (let op “hoop en optimisme“):

3 thoughts on “Formatie; een prachtig schaakspel

  1. Goed geschreven. Het mooie is dat iedereen in politiek Den Haag dit allemaal perfect snapt, en nog steeds gaat het precies zó gebeuren…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.