Invaren van de Stadsbrug: explosief of briljant?

brug21-580x389Vorig jaar heb ik verwoede pogingen gedaan om een boot te huren. Ik wilde absoluut niet de kans missen om onze eigen versie te bekijken van het Discovery Channel-programma ‘Megastructures’: het invaren van de nieuwe Stadsbrug. Zowel in historische als bouwkundige zin is het natuurlijk ook waanzinnig: Nijmegen krijgt er een brug bij én die varen ze -bijna afgebouwd- in één keer tussen de bruggenhoofden! Toch dreigt dit spektakel ondergesneeuwd te raken door het opportunisme van de Nijmeegse politiek.

Uiteindelijk weet iedereen het: deze gebeurtenis mag niet zomaar voorbij gaan. Zowel het invaren als de opening moeten momenten worden waarvan we later zeggen: “Ik weet nog goed, toen de derde burg werd geopend,…”. Wat de voornemens zijn, dat weten we helemaal niet. Niemand nog, lijkt het.

In de brief, die we hierover woensdag ontvingen van het College van Burgemeester en Wethouder, staat:

Scenario’s

Op basis van doelstellingen, gegenereerde ideeën en de brainstorm zijn wij tot een drietal scenario’s gekomen:

  • –  1. Een groots meerdaags spektakel met bijzondere acts (kosten begroot op €1 miljoen)
  • –  2. Een feest voor en door Nijmegen geconcentreerd op één dag (kosten begroot op €250.000,-);
  • –  3. Een sobere opening door een hoogwaardigheidsbekleder met aansluitend openstellingvoor het publiek (kosten begroot op €50.000,-)

 

Er is dus nog geen plan! Het College zegt wel te kiezen voor optie twee, maar weet dat zonder uitleg aan de gemeenteraad de €250.000 teveel zal zijn. Eerlijk gezegd lijkt het me sowieso wat veel, in deze tijden van bezuinigingen. De tientallen miljoenen die er bezuinigd worden raken zoveel mensen in de stad, dat ook een feest ‘voor en door’ Nijmegenaren ingewikkeld te verkopen zal zijn.

Maar daar bleef het niet bij. Nog voor de uitleg gevraagd werd, moest er eerst politiek gescoord worden. Nog zonder dat de respectievelijke fracties iets gevraagd werd, vlogen de zure tweets de ruimte in. De gemeenteraad is daarmee aan het verworden tot wat in mijn ogen de horror van het openbaar bestuur genoemd kan worden: een oppositie die structureel het vertrouwen in het stadsbestuur ondermijnt en een monddode coalitie.

Waarom stelt niemand eerst formele schriftelijke vragen? Waarom wil men een mening framen voor de drie coalitiepartijen? Waarom noemt CDA-fractievoorzitter Teunissen de ophef een ‘Feestje’?

Schermafbeelding 2013-01-25 om 08.33.38

Ik kom slechts tot één conclusie. Slechts en alleen omdat de maximale beschadiging van het vertrouwen in ons stadsbestuur dient te ontstaan. Dat vind ik een treurige constatering. Jammer van de opportunistische sfeer, maar vooral van het feest. Want dit feest mag niet te duur worden. Maar het openen van ons nieuwe kroonjuweel, samen met alle inwoners van onze oude keizerstad, lijkt vooralsnog kind van de rekening te worden.

One thought on “Invaren van de Stadsbrug: explosief of briljant?

  1. I read a lot of interesting posts here. Probably you spend a lot of time writing,
    i know how to save you a lot of time, there is an online
    tool that creates readable, SEO friendly posts in minutes, just type in google – laranitas free content
    source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.